Sałatka caprese

Sałatka caprese

Zdjęcie - Sałatka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomidory z mozzarellą i bazylią, to klasyka włoska, orzeźwiająca sałatka, popularna w całych Włoszech.

Sałatka caprese musi być koniecznie przyprawiona niewielką iloscią czosnku i sokiem z cytryny oraz nieodzowny składnik, to oliwa z oliwek najlepszego gatunku i aromatyczne listki swieżej mięty.

Do tej przystawki podaje się swieże białe pieczywo, najlepsza będzie ciabatta.

Poczuj doskonały smak wykwintnej sałatki caprese.

 

Składniki na sałatkę caprese:

300 g pomidorów na gałązkach

125 g sera mozzarella

1 pęczek bazylii

1 ząbek czosnku

sok z połowy cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

Zdjęcie - Sałatka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jak wykonać sałatkę caprese?

Pomidory pokroić w cienkie plasterki, uprzednio usunąć zielone nasady łodyżek.

Mozzarellę także pokroić w plastry dosć cienkie i ułożyć na półmisku na przemiennie.

Pomiędzy plasterki powkładać listki bazylii.

Oliwę z oliwek przyprawić sokiem z cytryny i solą, dodać wycisnięty czosnek.

Skropić przyprawioną oliwą pomidory i mozzarellę, posypać grubo zmielonym pieprzem.

Sałatka caprese najlepiej smakuje z białym pieczywem.

Zdjęcie - Sałatka caprese - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów