Rzodkiewki pieczone z sezamem
Rzodkiewka poddana działaniu wysokiej temperatury staje się delikatna i nie dominująca, ponieważ traci całą swoją ostrość. Gotowane rzodkiewki prezentowałam już wcześniej,
dzisiaj kolej na rzodkiewki pieczone. Soczyste i chrupiące rzodkiewki sprawią, że każde danie stanie się lżejsze. Świetne jako dodatek do pieczonych mięs, tadżinu, kuskusu lub samodzielna przekąska. Przygotowanie jest banalnie proste.
Składniki:
dowolna ilość rzodkiewek
1-2 łyżki oleju
1-2 łyżki sezamu
Wykonanie:
- rzodkiewki i olej umieścić w naczyniu żaroodporym i wymieszać. Posypać rzodkiewki sezamem
- piec rzodkiewki w 200`C przez 30 minut. w trakcie pieczenia można je przemieszać. Wyjąć rzodkiewki z piekarnika, kiedy będą już miękkie. Posypać solą