Rzeszowiak

Przepis ten dostałam od kogoś już bardzo dawno temu i jakoś nigdy dotąd go nie robiłam. Kiedy wrzuciłam nazwę "rzeszowiak" w google, wyskoczyło mi zupełnie inne ciasto niż w moim przepisie, więc bardzo możliwe, że niektórzy z Was znają tę inną wersję.

Składniki:

Ciasto białe:

7 białek

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka wódki

Ciasto żółte:

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

7 żółtek

6 łyżek cukru

1 szklanka mleka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

Ponadto:

3-4 łyżki mielonej kawy lub startej czekolady

słoiczek kwaśnego dżemu (np. z czerwonej porzeczki)

polewa czekoladowa (np. z 1/2 kostki masła i tabliczki czekolady)

Przygotuj ciasto białe: ubij pianę z białek, dodaj cukier puder i resztę składników. Wyłóż na natłuszczoną blachę kupkami, posyp obficie kawą lub czekoladą.

Przygotowanie ciasta żółtego: ubij jajka i dodaj resztę składników. Wylej na ciasto białe. Całość piecz ok. 40 minut w 160 stopniach.

Krem: mleko zagotuj z cukrem i mąką rozprowadzoną z żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając, na gęsto. Przykryj garnek i odstaw budyń do wystygnięcia.

Utrzyj masło, dodawaj stopniowo budyń. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj dżemem, na to wyłóż krem i drugą część ciasta. Całość polej polewą i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Przepisy z tych kategorii

Keks z rodzynkami w rumie
1

Keks z rodzynkami w rumie

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Korzenne ciasto z jabłkami
2

Korzenne ciasto z jabłkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Błyskawiczny piernik
2

Błyskawiczny piernik

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Piernik z kremem i powidłem śliwkowym
2

Piernik z kremem i powidłem śl…

Beti Beti
kruche babeczki

Włoska babka Panettone

Włoska babka Panettone

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto hukzulka
1

Ciasto hukzulka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Biszkopt na parze - najlepszy

Biszkopt na parze - najlepszy

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Tosty francuskie z chałki na słodko
1

Tosty francuskie z chałki na s…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Curry z jajkiem i kalafiorem
1

Curry z jajkiem i kalafiorem

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Sałatka z awokado
1

Sałatka z awokado

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pasta twarogowa z czarnuszką i olejem z ostropestu
2

Pasta twarogowa z czarnuszką i…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Pasta jajeczna z łososiem i koperkiem
1

Pasta jajeczna z łososiem i ko…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim