Rzeszowiak

Rzeszowiak

Przepis ten dostałam od kogoś już bardzo dawno temu i jakoś nigdy dotąd go nie robiłam. Kiedy wrzuciłam nazwę "rzeszowiak" w google, wyskoczyło mi zupełnie inne ciasto niż w moim przepisie, więc bardzo możliwe, że niektórzy z Was znają tę inną wersję.

Składniki:

Ciasto białe:

7 białek

3/4 szklanki cukru pudru

1/2 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka wódki

Ciasto żółte:

5 jajek

3/4 szklanki cukru pudru

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

7 żółtek

6 łyżek cukru

1 szklanka mleka

3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 kostka masła

Ponadto:

3-4 łyżki mielonej kawy lub startej czekolady

słoiczek kwaśnego dżemu (np. z czerwonej porzeczki)

polewa czekoladowa (np. z 1/2 kostki masła i tabliczki czekolady)

Przygotuj ciasto białe: ubij pianę z białek, dodaj cukier puder i resztę składników. Wyłóż na natłuszczoną blachę kupkami, posyp obficie kawą lub czekoladą.

Przygotowanie ciasta żółtego: ubij jajka i dodaj resztę składników. Wylej na ciasto białe. Całość piecz ok. 40 minut w 160 stopniach.

Krem: mleko zagotuj z cukrem i mąką rozprowadzoną z żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając, na gęsto. Przykryj garnek i odstaw budyń do wystygnięcia.

Utrzyj masło, dodawaj stopniowo budyń. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj dżemem, na to wyłóż krem i drugą część ciasta. Całość polej polewą i odstaw na jakiś czas do lodówki.

Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Kategorie przepisów