Rzeszowiak
Przepis ten dostałam od kogoś już bardzo dawno temu i jakoś nigdy dotąd go nie robiłam. Kiedy wrzuciłam nazwę "rzeszowiak" w google, wyskoczyło mi zupełnie inne ciasto niż w moim przepisie, więc bardzo możliwe, że niektórzy z Was znają tę inną wersję.
Składniki:
Ciasto białe:
7 białek
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka wódki
Ciasto żółte:
5 jajek
3/4 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
7 żółtek
6 łyżek cukru
1 szklanka mleka
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 kostka masła
Ponadto:
3-4 łyżki mielonej kawy lub startej czekolady
słoiczek kwaśnego dżemu (np. z czerwonej porzeczki)
polewa czekoladowa (np. z 1/2 kostki masła i tabliczki czekolady)
Przygotuj ciasto białe: ubij pianę z białek, dodaj cukier puder i resztę składników. Wyłóż na natłuszczoną blachę kupkami, posyp obficie kawą lub czekoladą.
Przygotowanie ciasta żółtego: ubij jajka i dodaj resztę składników. Wylej na ciasto białe. Całość piecz ok. 40 minut w 160 stopniach.
Krem: mleko zagotuj z cukrem i mąką rozprowadzoną z żółtkami. Zagotuj, cały czas mieszając, na gęsto. Przykryj garnek i odstaw budyń do wystygnięcia.
Utrzyj masło, dodawaj stopniowo budyń. Ciasto przekrój na pół. Spód posmaruj dżemem, na to wyłóż krem i drugą część ciasta. Całość polej polewą i odstaw na jakiś czas do lodówki.
Najlepiej smakuje na drugi dzień.