Ryż z poziomkami
Już od jakiegoś czasu bardzo chciałam przygotować ryż na słodko z owocami. Miałam pomysł na coś tradycyjnego, ale w niebanalnej formie. W końcu wyszło naprawdę przepyszne danie. Z dodatkiem wanilii i moich ukochanych poziomek. Jako dodatek, zrobiłam polewę z serka śmietankowego i syropu klonowego. Sprawdziła się znakomicie, a całość wykończyłam płatkami kokosa i świeżymi poziomkami. Po prostu letni obiad idealny!
Ryż z poziomkami
/3 porcje/
200g ryżu (użyłam tego do risotto)
250ml dowolnego mleka + 250ml wody
ziarenka z 1 laski wanilii
1 łyżka syropu klonowego/miodu
50g kremowego serka śmietankowego
1/2 szklanki poziomek
polewa:
60g serka śmietankowego
3 łyżki syropu klonowego
wierzch:
poziomki
wiórki/płatki kokosowe
Ryż ugotować w mleku z dodatkiem wody. Na początku gotowania dodać ziarenka z laski wanilii.
Kiedy ryż będzie miękki i kleisty, dodać serek, syrop klonowy lub miód i poziomki. Wszystko dokładnie wymieszać i zdjąć z gazu.
W międzyczasie zrobić polewę, czyli wymieszać serek z syropem klonowym.
Gotowy ryż przełożyć do naczyń. Polać porcją polewy, a następnie udekorować wiórkami/płatkami kokosowymi i poziomkami.