Ryż z botwinką i szynką
Szybki i smaczny obiad – w sam raz dla tych, którzy nie mają czasu lub ochoty na siedzenie w kuchni ;) To przykład na to, że botwinka nadaje się nie tylko do zupy.
RYŻ Z BOTWINKĄ I SZYNKĄ
(2 porcje)
100g brązowego ryżu,
1 mała cebula,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżo startego imbiru,
liście z 1 pęczka botwinki,
80g chudej szynki dobrej jakości (w plastrach),
1 łyżka oleju rzepakowego lub arachidowego,
kilka kropli oleju sezamowego (niekoniecznie),
1 łyżka sosu sojowego,
sól i pieprz,
2 łyżeczki sezamu
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
W tym czasie liście botwinki umyć i pokroić w szerokie paski. Sezam uprażyć na suchej patelni i wyjąć. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, starty imbir i odcedzony, ugotowany ryż. Smażyć, mieszając 2-3 minuty. Dodać szynkę pokrojoną w szerokie paski, liście botwinki, doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem, smażyć kolejne 2-3 minuty. Na koniec skropić potrawę odrobiną oleju sezamowego.
Przed podaniem każdą porcję posypać sezamem.
(przepis z magazynu „To jest pyszne” z moimi zmianami)