Ryż szafranowy na słodko
Indyjskim ryżem szafranowym kusiła niedawno Atinka. Tak skutecznie, że zrobiłam i ja. Deser bardzo mi smakował. Był smakowicie słodki i bardzo aromatyczny. Od siebie dodałam kapkę wody różanej oraz mieszankę suszonych truskawek i kokosu, które to kupiłam w zeszłym roku na wakacjach. Całość świetnie się skomponowała :). Ryż szafranowy dodaję do akcji Ireny i Andrzeja Z Widelcem przez Azję oraz do Klubu Kwiatożerców Pinkcake.
Składniki:
*1 szklanka ryżu basmati lub długoziarnistego
*2 łyżki masła
*1 3/4 szklanki wody
*2 łyżki mleka
*1/2 szklanki cukru
*1 kawałek laski cynamonu
*1/4 łyżeczki nitek szafranu
*4 goździki
*1/2 łyżeczki grubo zgniecionych nasion kardamonu
*szczypta soli
*3 łyżki pokrojonych pistacji (pominęłam)
*3 łyżki pokrojonych migdałów
*1 łyżka rodzynków
*2 łyżki suszonych truskawek i kokosu (mieszanka, którą dodałam od siebie)
*pół łyżeczki wody różanej (mój dodatek)
Wykonanie:
Migdały, orzechy i rodzynki lekko podprażyć na patelni, aż orzechy lekko się zarumienią.
Do garnka wlać wodę, włożyć ryż, cynamon, szczyptę soli i postawić na średnim ogniu. Kiedy się zagotuje zmniejszyć ogień (ustawić na najmniejszy) i przykryć. Ryż gotować około 15 minut, lub do momentu, kiedy woda nie wyparuje.
Podczas gotowania ryżu, w osobnym garnku wymieszać mleko, masło, cukier, szafran, goździki i kardamon. Postawić na średnim ogniu i doprowadzić do wrzenia. Cały czas mieszać, aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia i odstawić.
Do ugotowanego ryżu dodać mleczną miksturę oraz orzechy. Całość delikatnie wymieszać łyżką, by nie rozgnieść ryżu. Naczynie z ryżem przykryć, postawić na bardzo małym ogniu i gotować około 3-4 minuty. Po zdęciu z gazu naczynie z ryżem zostawić przykryte jeszcze przez kilka minut przed podaniem.
Można podawać na ciepło lub zimno.