Ryż smażony z warzywami i kukurydzą

Ryż smażony z warzywami i kukurydzą
Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ryż smażony z warzywami i kukurydzą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 150 g pieczarek
  • 4 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki oleju Kujawski z rozmarynem, oregano i bazylią
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu, np. basmati
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ¾ szklanki brokuła podzielonego na nieduże różyczki
  • ½ czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
Przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy.


Paprykę kroimy w niedużą kostkę, obrane pieczarki w plasterki.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 3 minuty. Dokładamy paprykę, brokuł. Smażymy na średnim ogniu przez około 7 minut. Dokładamy pieczarki, wlewamy kolejną łyżkę oleju. Smażymy przez 5 minut.


Na patelnię przekładamy ryż, doprawiamy solą, pieprzem. Dokładnie mieszamy i podgrzewamy przez około 3 minuty. Nakładamy na talerze i podajemy.


Przepis pochodzi z www.filozofiasmaku.pl


Kategorie przepisów