Rybne curry
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 10minuty
- Czas gotowania: 20minuty
Wielbicielom ryb polecam dzisiejsze danie. Gęste, pożywne i bardzo smaczne. Doskonale smakuje z ryżem lub z pieczywem.
Składniki- dorsz - 500 g
- dynia - 200 g
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 3 ząbki
- starty imbir - 2 łyżeczki
- czerwona pasta curry - 1 łyżeczka
- sok z limonki - 3 łyżki
- papryczka chilli - 1/2 strączka
- śmietanka - 100 m
- oliwa
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć chwilę, następnie dodać starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, paseczki chilli oraz pastę curry i ponownie chwilę przesmażyć. Wlać około 2 szklanek wody i zagotować.Dodać pokrojoną w kostkę dynię i gotować ok. 10 min. Włożyć kawałki ryby i gotować jeszcze około 5 min. Wlać śmietanką i zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z limonki. Podawać posypane pokrojoną natkę pietruszki lub kolendry, najlepiej z ryżem jaśminowym.
Smacznego:)