Rybne curry

Rybne curry

Dziś rozgrzewamy się rybnym curry.

Zdjęcie - Rybne curry  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Curry z rybą

40 dag ryby (halibut, pstrąg itp. pozbawiony ości, pokrojony na spore kawałki)

duży kawałek świeżego imbiru, posiekanego

2 posiekane czerwone cebule

posiekanych kilka ząbków czosnku

mały kawalątek dyni pokrojonej w kostkę

3 papryki (żółta, pomarańczowa i czerwona), pokrojone

pieprz cayenne, odrobina cytrynowej trawy, anyż, kardamon, kmin, gorczyca, kolendra, cynamon, kurkuma, sól, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa itp.

sok z limonki

pół świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę

1-2 puszki kokosowego mleka

do tego: ryż, cząstki cytryn, naturalny gęsty jogurt

Na sklarowanym maśle l. oleju podgrzewam kumin, kardamon, anyż, gorczycę i nasiona kolendry, dodaję cebule, czosnek i imbir. Po podsmażeniu dodaję dynię, papryki, kokosowe mleko, pokruszony cynamon i cytrynową trawę. Duszę jakiś czas. Na końcu dodaję rybę, ananasa i resztę przypraw, sok z limonki.

Podaję z ugotowanym ryżem, cząstkami cytryn i gęstym jogurtem.

Kategorie przepisów