Rybne curry
Dziś rozgrzewamy się rybnym curry.
Curry z rybą
40 dag ryby (halibut, pstrąg itp. pozbawiony ości, pokrojony na spore kawałki)
duży kawałek świeżego imbiru, posiekanego
2 posiekane czerwone cebule
posiekanych kilka ząbków czosnku
mały kawalątek dyni pokrojonej w kostkę
3 papryki (żółta, pomarańczowa i czerwona), pokrojone
pieprz cayenne, odrobina cytrynowej trawy, anyż, kardamon, kmin, gorczyca, kolendra, cynamon, kurkuma, sól, pieprz, goździki, gałka muszkatołowa itp.
sok z limonki
pół świeżego ananasa pokrojonego w dużą kostkę
1-2 puszki kokosowego mleka
do tego: ryż, cząstki cytryn, naturalny gęsty jogurt
Na sklarowanym maśle l. oleju podgrzewam kumin, kardamon, anyż, gorczycę i nasiona kolendry, dodaję cebule, czosnek i imbir. Po podsmażeniu dodaję dynię, papryki, kokosowe mleko, pokruszony cynamon i cytrynową trawę. Duszę jakiś czas. Na końcu dodaję rybę, ananasa i resztę przypraw, sok z limonki.
Podaję z ugotowanym ryżem, cząstkami cytryn i gęstym jogurtem.