Ryba zapiekana
Ryby smażone w głębokim lub płytkim tłuszczu są nieco oklepane, warto jest spróbować rybę w troszkę innym wydaniu. Z wakacji nad morzem przywiozłam filety z dorsza, które właśnie teraz postanowiłam przygotować. Ryby morskie są bardzo zdrowe ze względu na zawartość w nich wartościowych tłuszczów, a smażenie na oleju nasyca je tymi niezbyt wartościowymi niwelując to, co dobre. Dlatego chciałam spróbować podpiec rybę w piekarniku ze smacznymi dodatkami. Doby jest każdy rodzaj ryby i nie ma opcji żeby nie wyszło smacznie, bo same dodatki i bez ryby smakują dobrze. A wszystko oczywiście wsypuje się razem na blachę i wrzuca do piekarnika na 40 - 60 minut i gotowe.
Na 4 zgrabne filety:
- 200 g pieczarek pokrojonych w dowolny sposób
- około 1/2 litra śmietany słodkiej (kremówki) lub jogurtu naturalnego dla obniżenia ilości kalorii, chociaż ze śmietaną jest lepsze
- 200g sera startego
- 1 cebula pokrojona w krążki
- Surowe filety kładziemy na blaszce i smarujemy solą i pieprzem.
Ja dodaję jeszcze startą skórkę z cytryny i rozmaryn - te dwie przyprawy doskonale uszlachetniają smak ryby (podobnie jak nieco mniej delikatne mięso kurczaka). Rozmaryn i cytryna to wspaniała para przypraw do mięs białych, delikatnych. - Pieczarki podsmażam trochę na oleju z dodatkiem masła (wszystko z masłem smakuje lepiej) i wysypuję wszystko z patelni na ryby.
- Krążki z cebuli też można trochę zeszklić na oleju, ale niekoniecznie, bo i tak zmiękną. Ja osobiście lubię je jeszcze przyrumienić na patelni.
- Już tylko zostało wysypanie na wierzch sera i polanie jogurtem lub śmietaną.