Ryba z warzywami

Ryba z  warzywami

Witajcie :-) Już po wakacjach i pierwszych dniach w szkole. Znów jemy domowo. Tym razem dietetycznie. Nasze dziecko, po ugryzieniu przez kleszcza, drugi miesiąc bierze antybiotyki, więc z diety wypadły owoce, pszenna mąka, ryż, cukier, słodsze warzywa (marchew podaję bardzo rzadko)itd. Dziś razem jedliśmy rybę, na którą przepis wypatrzyłam u Ireny i Andrzeja. Dla nas z winem, dla synka nie. Obie wersje dania pyszne.

Zdjęcie - Ryba z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ryba z warzywami

3-4 średnie ziemniaki

oliwa z oliwek

1 drobno pokrojona cebula

3 drobno pokrojone dymki

1 pokrojony por

3 średnie marchewki pokrojone w plasterki

600 g filetów z morszczuka, dorsza itp.

pół szklanki białego, wytrawnego wina

po 1 łyżce posiekanych ziół: tymianku, natki, szczypiorku

Obrane ziemniaki kroję w plastry i gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu mają być dosyć twarde. Odcedzam.

Na oliwie podsmażam przez ok. 15 minut pora, cebulę, dymkę i marchew. W czasie smażenia solę. Parę razy mieszam. Jeśli jest taka potrzeba to dolewam trochę wrzącej wody.

Na warzywach kładę filety ryby. Duszę przez ok. 5 minut. Wlewam wino. Czekam aż ono odparuje. Dodaję ziemniaki, solę rybę, posypuję ją ziołami. Trzymam na ogniu przez ok. 5 minut. Od razu podaję.

* Źródło - blog Ireny i Andrzeja oraz "Kuchnia włoska" wyd. Bellona

Zdjęcie - Ryba z  warzywami  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów