Ryba z warzywami
Witajcie :-) Już po wakacjach i pierwszych dniach w szkole. Znów jemy domowo. Tym razem dietetycznie. Nasze dziecko, po ugryzieniu przez kleszcza, drugi miesiąc bierze antybiotyki, więc z diety wypadły owoce, pszenna mąka, ryż, cukier, słodsze warzywa (marchew podaję bardzo rzadko)itd. Dziś razem jedliśmy rybę, na którą przepis wypatrzyłam u Ireny i Andrzeja. Dla nas z winem, dla synka nie. Obie wersje dania pyszne.
Ryba z warzywami
3-4 średnie ziemniaki
oliwa z oliwek
1 drobno pokrojona cebula
3 drobno pokrojone dymki
1 pokrojony por
3 średnie marchewki pokrojone w plasterki
600 g filetów z morszczuka, dorsza itp.
pół szklanki białego, wytrawnego wina
po 1 łyżce posiekanych ziół: tymianku, natki, szczypiorku
Obrane ziemniaki kroję w plastry i gotuję w osolonym wrzątku przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu mają być dosyć twarde. Odcedzam.
Na oliwie podsmażam przez ok. 15 minut pora, cebulę, dymkę i marchew. W czasie smażenia solę. Parę razy mieszam. Jeśli jest taka potrzeba to dolewam trochę wrzącej wody.
Na warzywach kładę filety ryby. Duszę przez ok. 5 minut. Wlewam wino. Czekam aż ono odparuje. Dodaję ziemniaki, solę rybę, posypuję ją ziołami. Trzymam na ogniu przez ok. 5 minut. Od razu podaję.
* Źródło - blog Ireny i Andrzeja oraz "Kuchnia włoska" wyd. Bellona