Ryba z papryką i porami
Od dawna wiadomo, że rybka jest świetna przystawką. Pasuje zarówno na zimno jak i na ciepło, ja dzisiaj proponuję tę pierwszą wersję. Ryba jest aromatyczna, ze względu na mdłego pora trzeba ją dobrze doprawić.
Składniki:
- 1 kg ryby
- 2 czerwone papryki
- 1 por
- 5 ząbków czosnku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- olej do smażenia
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek, lekko przesmażyć. Dodać pory i paprykę, przemieszać, podlać wodą. Włożyć rybę i wszystko razem dusić na małym ogniu, ok 15-20 min, aż ryba będzie usmażona a warzywa miękkie. Przełożyć na półmisek i wstawić do lodówki. Podawać na zimno.
Smacznego:)