Ryba z brokułami w cieście
Wiadomo, że ryby są zdrowe, dlatego od czasu do czasu wypada przygotować jakieś danie rybne. Tym razem mój wybór padł na rybę z brokułami w cieście francuskim. Użyłam dorsza, i muszę powiedzieć, że chociaż nie jestem miłośniczką ryb, całe danie było bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 arkusz ciasta francuskiego
- 1 filet ryby np. dorsza
- 1 mały brokuł
- 100 g śmietany
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki wytrawnego wermutu
- 1 jajko
- sól, pieprz
Brokuł ugotować w osolonej wodzie, rozdrobnić, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać śmietanę i podgrzać przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Kiedy masa wystygnie dodać jajko i wymieszać. Na cieście francuskim rozsmarować masę brokułową, ułożyć rybę i zawinąć w rulon. Posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut.
Smacznego:)