Ryba z brokułami w cieście

Ryba z brokułami w  cieście

Wiadomo, że ryby są zdrowe, dlatego od czasu do czasu wypada przygotować jakieś danie rybne. Tym razem mój wybór padł na rybę z brokułami w cieście francuskim. Użyłam dorsza, i muszę powiedzieć, że chociaż nie jestem miłośniczką ryb, całe danie było bardzo smaczne.

Zdjęcie - Ryba z brokułami w  cieście  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • 1 arkusz ciasta francuskiego
  • 1 filet ryby np. dorsza
  • 1 mały brokuł
  • 100 g śmietany
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki wytrawnego wermutu
  • 1 jajko
  • sól, pieprz

Brokuł ugotować w osolonej wodzie, rozdrobnić, zmieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać śmietanę i podgrzać przez chwilę. Doprawić solą i pieprzem do smaku.  Kiedy masa wystygnie dodać jajko i wymieszać. Na cieście francuskim rozsmarować masę brokułową, ułożyć  rybę i zawinąć w rulon. Posmarować rozmąconym żółtkiem i wstawić do piekarnika. Piec 25-30 minut.

Smacznego:)

Kategorie przepisów