Ryba w różowej galarecie

Ryba w różowej  galarecie

Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej  galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja użyłam dorsza. Jeśli ktoś nie chce różowej galarety można użyć białej cebuli a smak i tak pozostanie ten sam. Jeśli macie wszystkie składniki w domu jeszcze jest czas, żeby ją przyrządzić na dzisiejszy wieczór:)

Zdjęcie - Ryba w różowej  galarecie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Źródło: Koleżanka

Składniki:

  • 2 kg ryby (najlepiej płaty)
  • 2 czerwone cebule
  • 3 szklanki wody
  • 1/2 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • po 3 ziarenka ziela, pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • mąka i jajko do panierki
  • olej do smażenia
  • 5 łyżeczek żelatyny

Rybę posolić, panierować i smażyć. Zagotować wodę, ocet, cukier, przyprawy i cebulę. Gotować około 10 min. Odcedzić cebulę, do wywaru dodać żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć rybę, cebulę i gdy galareta jest już gęstawa zalać rybę. Wstawić do lodówki.

Smacznego:)

Kategorie przepisów