Ryba w różowej galarecie
Przedstawiam Wam wspaniałą przystawkę jaką jest ryba w słodko - kwaśnej galarecie. Dodatkowym atutem tej potrawy jest jej różowy kolor. Rybkę możecie usmażyć dowolną, ja użyłam dorsza. Jeśli ktoś nie chce różowej galarety można użyć białej cebuli a smak i tak pozostanie ten sam. Jeśli macie wszystkie składniki w domu jeszcze jest czas, żeby ją przyrządzić na dzisiejszy wieczór:)
Źródło: Koleżanka
Składniki:
- 2 kg ryby (najlepiej płaty)
- 2 czerwone cebule
- 3 szklanki wody
- 1/2 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soli
- po 3 ziarenka ziela, pieprzu
- 3 liście laurowe
- mąka i jajko do panierki
- olej do smażenia
- 5 łyżeczek żelatyny
Rybę posolić, panierować i smażyć. Zagotować wodę, ocet, cukier, przyprawy i cebulę. Gotować około 10 min. Odcedzić cebulę, do wywaru dodać żelatynę i odstawić do wystygnięcia. Na półmisku ułożyć rybę, cebulę i gdy galareta jest już gęstawa zalać rybę. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)