Rustykalna tarta z rabarbarem
Siłą rozpędu kolejny przepis z rabarbarem, tym razem tarta na kruchym cieście. Dla miłośników dużej ilości nadzienia i minimalnej ilości ciasta. Gorąco polecam ten przepis na ciasto (bez jajek), bo mimo cienkiej warstwy i sporej ilości dodatków, które lubią puszczać soki, pozostaje idealnie kruche, takie ciasteczkowe. Tarta jest prościutka w przygotowaniu, dość szybka, więc nic tylko robić. Ma też to do siebie, że w swoim nieperfekcyjnym wyglądzie, kryje się wielki urok :)
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g maki
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 g masła
- 3 łyżki soku z cytryny
- skórka starta z cytryny
Składniki na nadzienie:
- ok kg rabarbaru (5 łodyżek)
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- łyżka bułki tartej
- jajko
- cukier puder
Przygotowanie ciasta Mąkę przesiać i wymieszać z cukrem i solą. Dodać skórkę z cytryny, wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło oraz sok z cytryny, zagnieść jednolite ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i schłodzić w lodówce - przez minim 3 godziny (lub w zamrażarce przez godzinę).
Przygotowanie nadzienia Rabarbar przepłukać, osuszyć, poodcinać końce. Pokroić na kawałki 1-2 cm. Przełożyć do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną.
Pieczenie Piekarnik rozgrzać do 200 stopni (180 przy termoobiegu). Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy rozłożyć papier do pieczenia i rozwałkować, podsypując mąką, ciasto w kształcie okręgu o średnicy około 35 cm. Papier z ciastem przełożyć na blachę do pieczenia. Na ciasto wysypać bułkę tartę, a następnie wyłożyć rabarbar - pozostawiając 3 cm wolnego miejsca przy brzegach. Na koniec zawinąć brzegi do środka. Tartę piec 40-45 minut. Po upieczeniu studzić przy otwartym piekarniku, a po około 30 minutach przełożyć delikatnie z blachy na kratkę i pozostawić do całkowitego przestudzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.