Rustykalna tarta z jabłkami i...

Rustykalna tarta z jabłkami i...
Zdjęcie - Rustykalna tarta z jabłkami i... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Niektóre potrawy kojarzą się nam z konkretną osobą. Z Panią M. (serdecznie pozdrowienia) kojarzy mi się wyjątkowo wiele dań, ciast, ciasteczek. Placek babci Lawson, zupa dyniowa z kuminem i selerem naciowym, najlepsze domowe pierogi (ruskie albo z mięsem i kapustą - hmmm, chociaż te z kapustą i grzybami też genialne...), pyszne owsiane ciasteczka z czekoladą albo tort z lekkim kremem śmietanowym, rabarbarowym musem i bezą. Mogłabym wymieniać i wymieniać. Nie wiem, dlaczego, ale dziś przypomniała mi się tarta rustykalna, którą poznałam dzięki niej. Potem powtarzałam kilka razy z jabłkami. Ta tutaj w wersji z jabłkami i ananasem. Prawdopodobnie zostało pół puszki (z ananasem w puszce tak właśnie bywa, że zostaje pół puszki), więc pomyślałam, że się nada i nieźle skomponuje. Tarta jest łatwa i szybka w wykonaniu, smaczna i ładna. Można ją podać na ciepło (lub na zimno) z kulką ulubionych lodów, a w sezonie wykorzystać również inne owoce (rabarbar, śliwki - może wtedy tarta z mąki razowej?, morele...). Aha, Pani M. ma niebawem urodziny, więc życzą Weki wszystkiego najlepszego!

Tarta rustykalna z jabłkami i ananasem
(przepis na bazie tego przepisu)

Składniki:

Ciasto


  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 lyżki cukru
  • 3 łyżki lodowatej wody
  • ok. 120 g zimnego masła



Nadzienie


  • ok. 2 duże jabłka (pokrojone na kawałki)
  • ok. 4 plastry ananasa (pokrojony na kawałki, świeży albo z puszki)
  • 6 łyżek cukru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła

Do posmarowania


  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • 4 łyżki dżemu dowolnego (np. morelowego, brzoskwiniowego)
  • 1 łyżka (najlepiej) grubego cukry

Zdjęcie - Rustykalna tarta z jabłkami i... - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na ciasto zagnieść i wrzucić do lodówki (na około godzinę) lub do zamrażarki (na krócej). Jabłka i ananasa wymieszać z czterema łyżkami cukru i cynamonem. Mąkę wymieszać z resztą cukru. Ciasto rozwałkować (najlepiej od razu już na papierze, na którym będziemy je piec) na kształt okręgu (nie musi być idealnie). Przełożyć na blachę. Na cieście rozłożyć jabłka, pozostawiając ok. 3-4 centymetry wolnego brzegu. Zawinąć boki go do góry, polać tartę rozpuszczonym masłem (2 łyżki). Górę zawiniętych brzegów posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem. Piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, do zarumienienia. Ciepła tartę (nadzienie) można posmarować dżemem.



Kategorie przepisów