Rustykalna tarta z brzoskwiniami
Zapach soczystych brzoskwiń to dla mnie zapach kończącego się lata i wakacji. Przy takim cieście znakomicie popija się Earl Greya i przegląda mapy planując kolejne letnie, a może jeszcze jesienne wojaże. Dodatek startego marcepanu na ciepłym cieście i dźwięk rozsypujących się, drewnianych klocków, uczynią Wasz podwieczorek jeszcze cudowniejszym.
Składniki:
Ciasto
260g mąki pszennej
120g cukru
120g masła
2 małe jajka
5 soczystych brzoskwiń
+ odrobina marcepanu
Ugniatamy składniki na ciasto, następnie odkrawamy 1/4 część, a resztę wałkujemy i wykładamy ciastem formę do tarty. Formę oraz pozostały kawałek ciasta wkładamy do lodówki na ok. 1h.
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki. Brzoskwinie myjemy i obieramy. Kroimy na półksiężyce, a następnie umieszczamy na cieście. Owoce obsypujemy odrobiną cukru i zakrywamy cienko pokrojonymi plasterkami ciasta, które pozostało.
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok.30-35 minut. Podajemy lekko ciepłą, na wierzch możemy zetrzeć odrobinę marcepanu.