Rurki z kremem
- Wynik: 35
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 15 minut
Kolejne wspólne weekendowe pieczenie na FB. Najczęściej robię rurki z gotowego ciasta francuskiego, jednak akcja zmobilizowała mnie do tego, żeby zrobić własne ciasto. Przepis nie należy do skomplikowanych jednak samo nawijanie pasków ciasta na foremki jest żmudne, potem trzeba jeszcze napełnić je kremem, co jeśli nie ma się dobrego rękawa cukierniczego może okazać się dość trudne. Rurki napełniłam moim ulubionym kremem czyli serkiem mascarpone z bitą śmietaną. Smak wart wysiłku i poświęconego czasu.
A razem ze mną rurki piekły:
Składniki
- mąka pszenna - 500 g
- śmietana 18% - 250 g
- margaryna - 200 g
- sól - szczypta
- cukier puder
- Składniki na krem
- serek mascarpone - 125 g
- śmietana kremówka - 100 ml
- cukier puder - 4 łyżki
Instrukcje
Mąkę przesiać do miski. Dodać posiekaną margarynę i śmietanę oraz sól. Wyrobić ciasto mikserem lub tak jak ja ręcznie. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na 2 godziny. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 części. Rozwałkować cienki placek o grubości 5 mm i wycinać paski o szerokośći 1,5 cm. Foremki do rurek wysmarować margaryną i nawijać paski ciasta, tak aby odrobinę na siebie zachodziły. Rurki układać na wysmarowanej blaszce i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-20 min. Po wystygnięciu napełniać kremem.
W wysokim naczyniu umieścić serek mascarpone, śmietanę i cukier. Wszystko razem ubijać kilka minut na gęsty krem. Napełniać rurki za pomocą rękawa cukierniczego. Posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)