Rumowe cupcakes
Są pyszne. Bardziej wytrawne niż słodkie z wyraźną nutą rumu. Ciężkie, bo z sycącym z rumowo-czekoladowym kremem o bardzo ciekawej fakturze. Każdy wielbiciel czekolady powinien ich spróbować.
Składniki- Masło - 100g
- Cukier - 100g
- Jajka - 2 szt
- Mąka - 150g
- Śmietanka kremówka ( słodka ) - 80 ml
- Ciemny rum - 20 ml
- Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
- Czekolada gorzka - 50g
- Kakao ( gorzkie ) - 2 łyżki
- Krem
- Czekolada gorzka - 200g
- Śmietanka kremówka ( słodka ) - 150 ml
- Ciemny rum - 50ml
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy naprzemiennie mąkę wymieszaną z sodą i śmietankę zmieszaną z rumem. Miksujemy aż ciasto będzie gładkie. Dodajemy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy.
Nakładamy ciasto w foremki wyłożone papilotkami do 3/4 wysokości. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach. Studzimy na kratce.
Przygotowujemy krem-podgrzewamy śmietankę z rumem i rozpuszczamy w niej posiekaną czekoladę. Mieszamy aż całość będzie gładka. Gdy krem ostygnie i zgęstnieje możemy brać się za dekorowanie.