Rugelach

Rugelach

(ciastka na Chanukę - przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler)

Ciasto:
115 g masła,

115 g tłustego białego sera,

1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
Reszta:
250 g stopionego masła
250 g rodzynek sułtanek
130 g posiekanych włoskich orzechów
225 g drobnego cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować.
Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.
Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka.
Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-30 minut.
Są gotowe, kiedy się zrumienią.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy