Rugelach

Rugelach

(ciastka na Chanukę - przepis pochodzi z książki "Kuchnia żydowska" Marleny Spieler)

Ciasto:
115 g masła,

115 g tłustego białego sera,

1 łyżka cukru
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
250 g mąki
Reszta:
250 g stopionego masła
250 g rodzynek sułtanek
130 g posiekanych włoskich orzechów
225 g drobnego cukru
2 łyżeczki zmielonego cynamonu

Ciasto: w misce utrzeć masło z serem - najlepiej mikserem - pod koniec dodać łyżkę cukru, jajko i sól. Wyrobić ręką ciasto dodając mąkę - tak by ciasto było zwarte - ciasto musi być gładkie i musi dać się rozwałkować.
Z ciasta trzeba zrobić kulę i zawinąć w folię, wstawić, na co najmniej 2 godziny do lodówki. A najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, ciasto podzielić na 6 części i na wysypanej mąką stolnicy każdą cześć rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować stopionym masłem. Posypać orzechami mielonymi i sułtankami oraz pozostałym cukrem i cynamonem.
Każdy krążek pokroić na 8-10 trójkątów i zrolować każdy w kierunku od podstawy do wierzchołka.
Ciastka ułożyć na blasze, posmarować masłem stopionym i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na 15-30 minut.
Są gotowe, kiedy się zrumienią.

Przepisy z tych kategorii

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Serniczek w szklance z galaretką

Serniczek w szklance z galaret…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Tarta z malinami i budyniem

Tarta z malinami i budyniem

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto z mięsnym nadzieniem
1

Ciasto z mięsnym nadzieniem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie w jogurcie z cebulą i groszkiem

Śledzie w jogurcie z cebulą i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Surówka z kapusty, marchewki i papryki

Surówka z kapusty, marchewki i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Korzenne ciasteczka

Korzenne ciasteczka

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bajgle z parmezanem
1

Bajgle z parmezanem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Ryba w sosie chraimeh
1

Ryba w sosie chraimeh

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Makaron z groszkiem
1

Makaron z groszkiem

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Cała prawda o karpiu po żydowsku
2

Cała prawda o karpiu po żydows…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Piernik po żydowsku
1

Piernik po żydowsku

Majana Majana
Majanowe pieczenie