Różowy tort z wiśniami
Ostatnio, mój młodszy synek obchodził swoje trzecie urodziny.
Obowiązkowy musiał być więc i tort:)
Mały mężczyzna nie wymarzył sobie jednak typowo męskiego tortu z samochodami lub ulubionym bohaterem z kreskówki.
Zażyczył sobie, słodki, pastelowy, dziewczęcy torcik, z kolorowymi cukierkami i różowo-zielonymi żabkami:)
Cóż było począć, musiałam spełnić jego marzenie.
Dla jego uśmiechu i tej bezcennej radości przy dmuchaniu świeczek, upiekłabym mu nawet torcik z Królewną Śnieżką lub baletnicą;)
Sto lat Kochanie!
Składniki (na tortownicę 26cm):
biszkopt
- 10 jaj
- 1.5 szklanki cukru
- 1.5 szklanki mąki
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
masa
- 750g serka mascarpone
- 500ml śmietanki 30%
- 0.5 szklanki cukru pudru
- czerwony barwnik spożywczy
- dżem wiśniowy
- 500-700g mrożonych wiśni
Zrobić biszkopt.
Białka ubić na sztywno.
Partiami dodawać cukier, ciągle ubijając.
Masa ma być lśniąca.
Miksując dodawać po jednym żółtku.
Mąki przesiać.
Dodać do masy.
Delikatnie wymieszać do połączenia się składników.
Masę przelać do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia.
Biszkopt piec ok. 40 minut, do suchego patyczka, w 160C.
Upieczony biszkopt, od razu wyciągnąć z piekarnika i rzucić nim o ziemię (z odległości ok. 50 cm).
Biszkopt wystudzić.
Zimny biszkopt przekroić na trzy, równe części.
Zrobić masę do tortu.
Śmietankę ubić na sztywno.
Dodać cukier, mascarpone i kilka kropel barwnika.
Całość krótko zmiksować.
Pierwszy blat biszkopta ponczować herbatą z cytryną (ok. 4 łyżki).
Posmarować połową dżemu.
Na dżemie ułożyć połowę rozmrożonych i odsączonych z soku wiśni.
Na wiśniach rozsmarować 0.3 ilości masy.
Masę przykryć drugim blatem biszkopta, które również ponczować ok. 4 łyżkami herbaty.
Rozsmarować drugą część dżemu i drugą połowę wiśni.
Wiśnie pokryć druga częścią masy.
Przykryć ostatnim blatem biszkopta, którego również należy ponczować.
Rozsmarować ostatnią część masy, pozostawiając odrobinę masy do udekorowania boków tortu.
Tort włożyć na kilka godzin do lodówki.