Różowy piegusek
Dzisiaj polecam bardzo łatwe ciasto. Makowe biszkopty przełożone lekką jak piórko masą z ubitej śmietanki i tężejącej galaretki. Smak ciasta zależy od smaku galaretki jakiej użyjecie. U mnie, moja ulubiona czyli wiśniowa. Ciasto nie jest zapychające, z przyjemnością sięgnięcie po następny kawałek.
Składniki
- Składniki na biszkopt:
- jajka - 5 szt.
- mąka pszenna - 3/4 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 czubata łyżka
- cukier - 5 łyżek
- proszek do pieczenia - 1 płaska łyżeczka
- mak - 2 łyżki
- Składniki na masę:
- śmietanka kremówka - 330 ml
- galaretka wiśniowa - 1 opakowanie
- ew. cukier - do smaku
Instrukcje
Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę pod koniec dodając cukier, dodać rozmieszane żółtka, dokładnie wymieszać. Przesiać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, dodać mak i delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i wyłożonej pergaminem formy o wymiarach 28/32 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około 30 min. Wystudzić i przekroić na pół.
Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać tężejącą galaretkę. Wymieszać. Masa bardzo szybko tężeje. Połowę masy wyłożyć na pierwszą połowę biszkoptu, wyrównać, przykryć drugim blatem, wyłożyć resztę masę, wyrównać. Wstawić do lodówki.
Smacznego:)