Różowe bułeczki z sokiem z buraków
            
Naturalne produkty stwarzają naprawdę niesamowite możliwości. Na przykład sok z buraków potrafi pięknie zafarbować pieczywo na różowo, bez obawy, że jego smak zdominuje smak chleba.
I właśnie takie urocze, różowe bułeczki stworzyłam, które poza smakiem zaskoczyły mnie miękkością i delikatnością konsystencji. Jestem pewna, że to nie koniec moich eksperymentów z kolorami i wkrótce będę mogłam Wam przedstawić kolejne dzieła. A może Wy macie sprawdzone sposoby na pokolorowanie pieczywa?
Różowe bułeczki z sokiem z buraków (4 sztuki)
- 300 g mąki pszennej
 - 1,5 łyżeczki suchych drożdży instant
 - 1,5 łyżeczki soli
 - 6 łyżek soku z buraków
 - ok. 80 ml ciepłej wody
 
- Pomieszaj w misce mąkę, drożdże i sól. Dodaj sok z buraków i powoli zacznij dolewać wody i zagniatać ciasto.
 - Zagniataj, aż ciasto będzie mieć elastyczną, lekko lepką konsystencję.
 - Miskę wyłóż folią do żywności, obsyp mąką, wsadź do niej ciasto i przykryj kolejną warstwą folii do żywności. Odłóż w ciepłe miejsce (na przykład obok rozgrzanego palnika) na 1,5 godziny.
 - Po upływie tego czasu wyjmij ciasto, uformuj rulon i pokrój na 4 równe kawałki. Z każdego kawałka uformuj kształt bułeczki.
 - Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułki i całość przykryj folia aluminiową. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 45 minut.
 - Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
 - Piecz bułeczki przez ok. 15-20 minut, wsadzając co jakiś czas wykałaczkę i sprawdzając czy wyjdzie sucha. Nie można dopuścić, żeby bułeczki zaczęły brązowieć, gdyż to zniszczy efekt kolorystyczny.
 - Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
 
Śliwka