Różane ciasto z rabarbarem
Zanim nadejdzie sezon na nasze polskie, słodkie truskawki, moim ulubionym ciastem, jest ciasto z rabarbarem. Nic wymyślnego, nic trudnego – po prostu ciasto. Takie, które kojarzy się z dzieciństwem, z popołudniowymi, wiosennymi promieniami słońca i babcinym ogródkiem pełnym wonnych kwiatów i ziół o tajemniczych nazwach i właściwościach.
Właśnie taki jest przepis na to ciasto. Prosty i niezawodny, a ciasto… Pyszne, puszyste i aromatyczne. Tylko jeść… Jeść i wspominać czasy, gdy rabarbar najlepiej smakował z cukrem.
To jedno ze smaczniejszych ciast tego typu, jakie jadłam. Lekkie i bardzo puszyste, rosło niemal w oczach jeszcze przed wstawieniem do piekarnika. Delikatne, lekko maślane, jogurtowe, pachnące wodą różaną i rabarbarem. Chociaż bardzo łatwe, zachwyca swoim smakiem.
Składniki:(forma keksowa 10-25cm)- 170g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 300g rabarbaru około 3 łodygi
- 3-4 łyżki wody różanej
Przygotowanie krok po kroku:
- Rabarbar pokrój na 10cm kawałki (szerokość foremki). Każdy kawałek przetnij wzdłuż na pół. Oprósz 2 łyżkami cukru i zalej 2 łyżkami wody różanej. Odstaw na kilkanaście minut.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem na puch.
- Dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
- Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. Wymieszaj do połączenia się składników.
- Dodaj jogurt i 2 łyżki wody różanej i wymieszaj do połączenia się składników. Możesz użyć miksera na wolnych obrotach.
- Ciasto przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównaj.
- Na wierzchu ułóż gęsto paski rabarbaru skórką do góry. Skrop powstałym sokiem pozostałym po macerowaniu rabarbaru.
- Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na 45-50 minut lub do „suchego patyczka”
- Przestudź, a następnie delikatnie przełóż na półmisek.
- Przestudzone ciasto możesz oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!