Rosół z kury

Rosół z kury

1 kura (około 1 kg)

2 marchewki

2 pietruszki (małe)

1 cebula

1/5 selera

por (2 zielone liście)

kilka ziarenek czarnego pieprzu

sól

3 listki laurowe

kilka ziarenek ziela angielskiego

natka zielonej pietruszki (do smaku)

 

 

Kurę umyć, podzielić na mniejszą porcję, wrzucić do gara z wodą i gotować. Zebrać "burzyny". Warzywa obrać, umyć, wrzucić w całości do gotującej się kury. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól do smaku. Gotować na "wolnym" ogniu aż mięso będzie miękkie. Na koniec zupę przelać przez sito, wrzucić poszatkowaną natkę zielonej pietruszki.

Podawać z makaronem i pokrojoną w plastry marchewką.

 

 

 

 

Zdjęcie - Rosół z kury - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rosół z kury - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Kategorie przepisów