Rosół z kurczaka

Rosół z kurczaka


Królowa polskich zup, czyli tradycyjny, domowy rosół z kurczaka. Przy gotowaniu dobrego rosołu nie można się śpieszyć, żeby wyszedł smaczny musi gotować się długo na małym ogniu. W przypadku tego przepisu jego gotowanie trwa około 3 godzin. Doskonale smakuje z makaronem nitki lub gniazdka, posypany świeżą natką pietruszki. Może być również bazą do przygotowania innych zup jak i bulionem drobiowym do risotto.

Zdjęcie - Rosół z kurczaka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA ROSÓŁ Z KURCZAKA

Składniki :
1 korpus z kurczaka
2 uda z kurczaka
3 marchewki
2 korzenie pietruszki
¼ selera
1 por
1 cebula
2 gałązki natki pietruszki
5 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 liście laurowe
sól
4 litry zimnej wody 


Dodatkowo : makaron nitki posiekana natka pietruszki


Jak przyrządzić domowy rosół z kurczaka : Do dużego garnka wlać wodę (4 litry). Mięso opłukać, włożyć do garnka z wodą. Wstawić na średni ogień. Doprowadzić do zagotowania, zmniejszyć ogień. Zebrać szumowinę i gotować na małym ogniu, częściowo pod przykryciem przez 30 minut. W tym czasie przygotować warzywa : obrać marchew, korzeń pietruszki, seler i por. Do gotującego się mięsa dodać obrane warzywa, cebulę w łupinie lub obraną i opaloną, gałązki natki pietruszki oraz przyprawy : ziarna ziela angielskiego, czarnego pieprzu, liście laurowe i półtorej płaskiej łyżki soli. Doprowadzić do zagotowania i gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką przez półtorej godziny.

Kategorie przepisów