Rosół z kaczki
Jako zupę, na odświętny obiad, proponuję rosół, ale nie taki zwykły, codzienny, polecam rosół z kaczki.
To smaczna i prosta zupa, która będzie świetną alternatywą dla klasycznego rosołu, który jadamy na co dzień.
Składniki:
- mięso z kaczki ( u mnie 2 nóżki, 2 skrzydła i szyjka)
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1 cebula
- 0.5 pęczka natki pietruszki
- sól, pieprz
- makaron nitki
Mięso umyć, oczyścić, zalać zimną wodą.
Zagotować, zmniejszyć gaz ( tak żeby rosół tylko pyrkał).
Łyżką zebrać szumowinę.
Dodać obrane warzywa i natkę pietruszki.
Rosół posolić.
Gotować na małym ogniu ok. 1.5 godziny.
Pod koniec gotowania wyciągnąć mięso i warzywa z rosołu.
Zupę dosolić, dopieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem nitkami.