Roquefort-burger
Składniki
(przepis na 4 osoby)
4 bułki hamburgerowe (według tego przepisu)
800 g mielonej wołowiny
4 plastry sera roquefort
4 łyżki zimnej wody
2 gruszki
½ szklanki cukru
1 szklanka wody
4 łyżki majonezu
8 liści sałaty strzępiastej
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso doprawić solą i pieprzem, dodać wodę i dokładnie wyrabiać przez 5 minut. Uformować hamburgery trochę większe niż średnica bułki i smażyć na oleju z każdej strony przez około 3 minuty. Przekroić bułkę i położyć wewnętrzną częścią na grillu na około 30 sekund, tylko do lekkiego zarumienienia. Obrać gruszki i gotować w całości w wodzie z cukrem przez 5 minut, a następnie wyjąć i pokroić w plastry. Umyć i osuszyć sałatę. Posmarować bułkę majonezem, ułożyć na bułce sałatę, usmażone mięso, plaster sera i plasterki gruszki, a następnie przykryć wierzchem bułki i podawać.