Rolki z ogórka i awokado
Efektowna i smaczna przystawka. Pastę z awokado i twarożku można przygotować wcześniej, natomiast zawijać rolki ogórkowe trzeba krótko przed podaniem. Wodnisty ogórek nie powinien zbyt długo czekać - za wcześnie zrobione rolki zmiękną i puszczą sok.
składniki
1 wężowy ogórek
1 dojrzałe awokado
70 g koziego twarożku
sól, pieprz
łyżka koperku
sok z cytryny
płatki papryki
parę listków rukoli, rzodkiewki - opcjonalnie
Przygotowanie
Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie paski ( obieraczką do warzyw). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, usunąć skórkę. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać kozi twarożek, koperek, wszystko rozgnieść widelcem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Paski ogórka posmarować pastą z awokado, na każdym można dołożyć listek rukoli. Zawinąć w rulonik, ustawić na talerzu, posypać płatkami papryki, przybrać plasterkami rzodkiewki, podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!
składniki
1 wężowy ogórek
1 dojrzałe awokado
70 g koziego twarożku
sól, pieprz
łyżka koperku
sok z cytryny
płatki papryki
parę listków rukoli, rzodkiewki - opcjonalnie
Przygotowanie
Ogórek pokroić wzdłuż w cienkie paski ( obieraczką do warzyw). Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, usunąć skórkę. Włożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny, dodać kozi twarożek, koperek, wszystko rozgnieść widelcem i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Paski ogórka posmarować pastą z awokado, na każdym można dołożyć listek rukoli. Zawinąć w rulonik, ustawić na talerzu, posypać płatkami papryki, przybrać plasterkami rzodkiewki, podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!