Roladki z kapustą kiszoną
- Wynik: 30
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 10minuty
Kolejny zwijany obiad, zrobiony z prostych, niemalże tradycyjnych składników. Bo czy jest coś bardziej oczywistego niż kapusta kiszona, pieczarki i grzyby suszone? Takim farszem czasami nadziewam naleśniki a dzisiaj proponuję nafaszerować nim filet z kurczaka i pyszny obiad gotowy.
Składniki- filet z kurczaka - 1 szt.
- kapusta kiszona - ok. 100 g
- pieczarki - 5-6 szt.
- grzyby suszone - 1 garsć
- cebula - 1 szt.
- kminek - 1/2 łyżeczki
- sól - do smaku
- pieprz - do smaku
- olej - do smażenia
Filet umyć, oczyścić z błonek, przekroić na pół, następnie każdy kawałek jeszcze raz wzdłuż na pół. Lekko rozbić każdą porcję, posypać solą i pieprzem i odstawić. Garść grzybów suszonych zalać szklanką wrzącej wody i odstawić.
W tym czasie na patelni rozgrzać ok. 4 łyżek oleju, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, przesmażyć. Następnie dodać pokrojone w kostkę pieczarki, smażyć razem kilka minut. Dodać odciśniętą z nadmiaru soku kapustę. Grzyby wyjąć z wody, pokroić w kostkę, dodać do kapusty. Wlać również płyn, który pozostał po namoczeniu grzybów i wszystko razem dusić ok. 10 min. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem.
Tak przygotowany farsz układać na rozbitych wcześniej plastrach mięsa. Zwijać mięso w roladkę, brzegi można spiąć wykałaczką. Smażyć roladki na rozgrzanym oleju, po kilka minut z każdej strony.
Smacznego:)