Rolada z truskawkami i kremem limonkowym
Lubię rolady za to, że są takie dekoracyjne. Najczęściej wkładam w środek galaretkę bo zazwyczaj jest najszybciej wyjadana przez dzieci, sama też zjadałam ją w pierwszej kolejności, ale tym razem włożyłam truskawki. Krem ożywiłam sokiem i skórką z limonki, wyszło coś naprawdego pysznego.
Składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 8 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Wylać na przygotowaną blaszkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną szmatkę.
Składniki na krem:
- 150 g serka mascarpone
- 100 ml śmietanki kremówki
- sok i skórka z limonki
- 5 łyżek cukru pudru + cukier do posypania
- kilka truskawek pokrojonych w kostkę lub plasterki
Ubić serek z cukrem i śmietaną na sztywną masę, dodać sok i startą skórkę z limonki. Dokładnie wszystko wymieszać. Smarować roladę kremem, wzdłuż brzegu ułożyć pokrojone truskawki i delikatnie ale dość ściśle zwinąć roladę. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)