Rolada z truskawkami i kremem limonkowym

Rolada z truskawkami i  kremem limonkowym

Lubię rolady za to, że  są takie dekoracyjne. Najczęściej wkładam w środek galaretkę bo zazwyczaj jest najszybciej wyjadana przez dzieci, sama też zjadałam ją w pierwszej kolejności, ale tym razem włożyłam truskawki.  Krem ożywiłam sokiem i skórką z limonki, wyszło coś naprawdego pysznego.

Zdjęcie - Rolada z truskawkami i  kremem limonkowym    - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka jaj ubić z cukrem na sztywno, dodać roztrzepane żółtka. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia. Wylać na przygotowaną blaszkę. Piec w nagrzanym do 180 stopni  piekarniku 15-20 minut. Po upieczeniu wyjąć biszkopt i jeszcze ciepły zawinąć ciasno w kuchenną  szmatkę.

Składniki na krem:

  • 150 g serka mascarpone
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • sok i skórka z limonki
  • 5 łyżek cukru pudru + cukier do posypania
  • kilka truskawek pokrojonych w kostkę lub plasterki

Ubić serek z cukrem i śmietaną na sztywną masę, dodać sok i startą skórkę z limonki. Dokładnie wszystko wymieszać. Smarować roladę kremem, wzdłuż brzegu ułożyć pokrojone truskawki i delikatnie ale dość ściśle zwinąć roladę. Wierzch posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów