Rolada z kremem owocowym

Rolada z kremem owocowym

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Postanowiłam pierwszy dzień wiosny przywitać z przytupem, dlatego dziś wyjątkowy przepis na wspaniałą roladę- tort z nuta cytryny, lekkim biszkoptem i wspaniałym kremem z owoców leśnych ( z powodzeniem możecie użyć owoców mrożonych).

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Roladę tę przygotowałam jako urodzinowy tort (ozdobiona malinami i świeżymi kwiatkami robiła wrażenie!).

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Muszę jednak przyznać, że to nie ja wpadłam na pomysł tego (WSPANIAŁEGO!) wypieku- przepis pochodzi z mojej ostatnio ulubionej książki „Słodko” (Y.Ottolenghi  H.Goh). Każdy zawarty w niej przepis skrada moje serce.

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W stosunku jednak do książkowego pierwowzoru, zmniejszyłam proporcje o połowę (tak też rozpisałam je w „składnikach”) i podałam je jako roladę (w oryginale to „pionowy” tort).

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Z podanych przeze mnie proporcji przygotujecie ok. 7 porcji tego deseru.

U nas zjedzone co do okruszka….

Zdjęcie - Rolada z kremem owocowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:
  • biszkopt
  • jajko - 4 szt, żołtka i białka oddzielnie
  • cukier - 70 g
  • mąka pszenna - 40 g
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • sól - duża szczypta
  • skórka z cytryny - 1/4 łyżeczki
  • puree owocowe
  • - 150 g - mieszanka świeżych lub mrożonych jagód, malin, truskawek itp
  • cukier - 30 g
  • owocowy krem maślany
  • syrop kukurydziany - 45 g
  • cukier - 60 g
  • żółtko - 2 szt
  • masło - 150 g, miękkie
  • sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:

Biszkopt:

Białka ubij z solą na pianę, partiami dodawaj po żółtku i części cukru, aż powstanie puszyste, jasnożółte ciasto. Dodaj sok z cytryny, skórkę oraz przesianą mąkę i delikatnie połącz (już nie za pomocą mikser, tylko silikonowej szpatułki lub łyżki). Ciasto wylej na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na grubość ok. 1 cm. Równo rozsmaruj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 10-15 minut. Ciasto musi stężeć i zezłocić.

Przygotuj drugi arkusz papieru do pieczenia, oprósz go cukrem pudrem i połóż na nim upieczone ciasto. Delikatnie odklej papier, na którym piekło się ciasto. Ciasto przykryj ściereczką, aby nie wyschło.

Puree owocowe:

W rondelku gotuj owoce z cukrem, aż będą miękkie. Przetrzyj przez gęste sitko. Ostudź.

Krem:

W rondelku podgrzewaj syrop kukurydziany z cukrem, aż ten drugi się rozpuści. Podgrzewaj, aż pojawią się na powierzchni duże bąble.

Do misy miksera włóż żółtka. Ubijaj, aż staną się puszyste. Ciągle ubijając, wlej do nich wolnym strumieniem gorący syrop cukrowy. Ubijaj, aż masa się ostudzi (ok. 10 minut). Stopniowo dodawaj (w małych kawałkach) masło. Miksuj, aż zużyjesz całe masło i uzyskasz gładki krem.

Dodawaj partiami puree owocowe. Miksuj, aż wszytstkie składniki idealnie się połączą. Krem dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Moje biszkopty przekroiłam wzdłuż na pół, możesz jednak zrobić dłuższą (a cieńszą) roladę.

Rozsmaruj na nich równomiernie warstwę kremu ( pozostawiając nieco na posmarowanie wierzchu). Delikatnie zroluj ciasto.

Wierzch posmaruj kremem, ozdób owocami, kwiatami, wg. uznania. Przed podaniem schłódź.

Kategorie przepisów