Rolada z boczku (pieczony w folii)

Rolada z boczku (pieczony w  folii)

Moja mama zwykle robiła boczek duszony w rondlu. Ja ostatnio każde mięsko, jakie podaję, robię w folii. Być może wynika to także z lenistwa: folii nie wolno obracać, żeby nie pękła, więc dostępu do mięska nie ma, a co za tym idzie: nie ma podlewania, nakłuwania i tym podobne :) Ale wychodzi tak samo pyszne. A jaki zapach w domu!

Rolada z boczku

  • płat surowego boczku
  • około 1/2 główki czosnku
  • zioła i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn

Boczek natrzeć z obu stron przyprawami i ziołami. Na jednej stronie porozkładać ząbki czosnku, pokrojone na pół. Zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem spożywczym lub spiąć szpikulcami. przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia i odstawić na noc do lodówki.

Roladę przełożyć do rękawa foliowego, zawiązać. Piec roladę 1h w piekarniku nagrzanym do 180'C z termoobiegiem.

Zdjęcie - Rolada z boczku (pieczony w  folii)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z boczku (pieczony w  folii)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rolada z boczku (pieczony w  folii)  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów