Rolada z boczku (pieczony w folii)
Moja mama zwykle robiła boczek duszony w rondlu. Ja ostatnio każde mięsko, jakie podaję, robię w folii. Być może wynika to także z lenistwa: folii nie wolno obracać, żeby nie pękła, więc dostępu do mięska nie ma, a co za tym idzie: nie ma podlewania, nakłuwania i tym podobne :) Ale wychodzi tak samo pyszne. A jaki zapach w domu!
Rolada z boczku
- płat surowego boczku
- około 1/2 główki czosnku
- zioła i przyprawy: sól, pieprz, majeranek, tymianek, rozmaryn
Boczek natrzeć z obu stron przyprawami i ziołami. Na jednej stronie porozkładać ząbki czosnku, pokrojone na pół. Zwinąć boczek w roladę i obwiązać sznurkiem spożywczym lub spiąć szpikulcami. przełożyć do szklanego lub ceramicznego naczynia i odstawić na noc do lodówki.
Roladę przełożyć do rękawa foliowego, zawiązać. Piec roladę 1h w piekarniku nagrzanym do 180'C z termoobiegiem.