Rolada serowa
Rolada z sera żółtego sera topionego i jajek. Wspaniały pomysł aby urozmaicić śniadanie . Pasuje także jako przystawka możemy podać ja w towarzystwie orzechów i winogron.
Rolada serowa
składniki:
10 plasterków sera żółtek prostokątnego
10 plasterków szynki konserwowej
3 serki topione
1/2 kostki masła
10 jajek
natka pietruszki
1 papryka czerwona
Na stole rozkładamy folię kanapkową . Układamy na niej plasterki sera aby nachodziły na siebie w formie kwadratu . Na ser kładziemy plasterki szynki . Do miski przekładamy żółtka ugotowanych jajek , dodajemy masło i serki . dobrze mieszamy dodajemy posiekana natkę pietruszki . Ponownie mieszamy. Białka jajek siekamy w kosteczke . dodajemy do pasty. Mieszamy . Na szynkę układamy pastę . rozsmarowujemy ja dokładnie. Paprykę kroimy w paseczki . Układamy ja w 3 rzędy . Na początku kwadratu , po środku i przy końcu . Za pomocą folii rolujemy roladę . Mocno ściskamy folie po bokach. W formie cukierka. Owijamy ciasno w folie aluminiowa i wkładamy do lodówkowi .Mocno chłodzimy . Kroimy w plasterki.