Rolada makowa
Kontynuujemy świąteczne wypieki, bo Święta już za rogiem!
I choć w tym roku pewnie będą troszkę inne niż te dotychczas to na stole z całą pewnością nie zabraknie pysznych, świątecznych wypieków.
Oczywiście wszystko w ramach naszego cyklu NA SŁODKO ZE SWEET DECOR.
W zeszłym tygodniu pokazywałam Wam jak zrobić najlepszy na świecie seromak i tartę makowo-serową, a dziś zapraszam na roladę drożdżową z domową masą makową.
Z lukrem i skórką pomarańczową.
Tak pysznej w sklepach i cukierniach z całą pewnością nie znajdziecie!
Gwarantuję Wam, że jest to przepis, który zagości na Waszym stole nie jeden raz!
Ps. Tak jak mówiłam ostatnio : świetnym dodatkiem smakowym okazał się migdałowy aromat w proszku – dzięki niemu masa makowa zyskała piękny migdałowy zapach!
Spróbujcie!
SKŁADNIKI:
( 1 szt ):
CIASTO:
* mąka pszenna – 250 g
* drożdże świeże –13 g
* śmietana kwaśna 18% – 45 g
* cukier – 75 g
* sól – 1 szczypta
* jajko L – 1 szt
* żółtko L – 1 szt
* roztopione ciepłe masło – 75 g
MASA MAKOWA:
* mak mielony – 100 g – dostępny TUTAJ!
*mleko – do przykrycia
* cukier – 60 g
* miód prawdziwy – 35 g
* morele, żurawina, śliwki suszone – 50 g
* orzechy włoskie – 20 g
* migdały – 20 g
* rodzynki – 50 g – dostępne TUTAJ!
* kandyzowana skórka pomarańczowa – 50 g – dostępna TUTAJ!
– aromat w proszku migdałowy – 1 płaska łyżeczka – dostępny TUTAJ!
* bułka tarta – 1 łyżka
* białko L – 2 szt
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Do pokruszonych drożdży dodajemy 2 łyżeczki cukru, rozcieramy.
Dodajemy śmietanę, 2 łyżki mąki, mieszamy, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut.
Do misy wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn.
Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto dodając pod koniec rozpuszczone masło.
Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie.
Formujemy kulę, przekładamy do naczynia, przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Nie będzie bardzo rosło!
MASA MAKOWA:
Mak zalewamy mlekiem, dodajemy cukier oraz miód i gotujemy 15 minut na małym ogniu.
Orzechy, migdały, owoce siekamy.
Dodajemy do maku razem z pozostałymi bakaliami oraz ekstraktem.
Podgrzewamy ok. 2 minuty. Studzimy.
Dodajemy bułkę tartą oraz ubite z odrobiną soli białka.
CAŁOŚĆ:
Ciasto wykładamy na stolnicę.
Wałkujemy na prostokąt 30×35 cm.
Wykładamy masę zachowując wolny brzeg.
Zwijamy wzdłuż dłuższego boku i zlepiamy brzegi pod spód.
Przenosimy na papier, zawijamy dwukrotnie pozostawiając ok. 1 cm luzu.
Odstawiamy na ok. 20 minut do ponownego podrośnięcia.
Pieczemy łączeniem do dołu ok. 35-40 minut w 180C.
Lukrujemy obficie i posypujemy skórką pomarańczową i rodzynkami.
Zobaczcie inne przepisy, które do tej pory przygotowaliśmy w ramach naszego cyklu!
Może jeszcze jakiś zainspiruje Was na Święta!
Ps. ( pamiętajcie, że na hasło : SYLWIA2020 macie rabat 5%! na zakupy w https://www.sweetdecor.pl/ )