Rolada czekoladowo - malinowa
Pierwsza rolada na Wypiekach Pauli i do tego bardzo udana! Połączenie malin i czekolady jak zwykle wyszło wspaniale, rolada była CUDOWNA. Zawsze myślałam, że rolady są skomplikowane, ale tak nie jest. Myślę, że prawie każdy sobie z nią poradzi. Bardzo polecam!
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 80g cukru
- 50g mąki
- 10g mąki ziemniaczanej
- 30g kakao
W czasie pieczenia na blacie wyłożyć czystą ściereczkę kuchenną i na nią arkusz papieru do pieczenia.
Prosto po wyjęciu ciasta z piekarnika wyjmujemy je z blachy i kładziemy stroną bez papieru na wcześniej przygotowaną ściereczkę z papierem. Odklejamy od ciasta papier do pieczenia i wraz z ściereczką i tym papierem zwijamy ciasto w roladę. Odkładamy do kompletnego wystygnięcia.
Kiedy ciasto będzie prawie wystygnie możemy zacząć robić krem.
Składniki na krem:
- 400g śmietany 30-36%
- 2 łyżki żelatyny
- ok. 400g. malin
- ok. 3 łyżki cukru pudru (do smaku)
- trochę ponad 1/3 szklanki wrzątku\
- ok. 5 kostek posiekanej gorzkiej czekolady
Roladę delikatnie rozwijamy, rozsmarowujemy na niej krem (przy brzegach mniej), a następnie zwijamy w papier do pieczenia. Odstawiamy na noc do stężenia.
Składniki na polewę:
- 50g posiekanej gorzkiej czekolady
- 50g śmietanki 30%
Roladę wykładamy na podłużny talerz, polewamy polewą i dekorujemy malinami.