Rogaliki z twarogiem

Rogaliki z twarogiem
Zdjęcie - Rogaliki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Mało mnie tu ostatnio, ale niestety z braku wolnego czasu nie mam kiedy prowadzić bloga.Mam nadzieję, że jeszcze trochę i wszystko się unormuje i dam radę wstawiać przepisy, mam trochę zaległych.Dziś z racji wolnej soboty udało mi się upiec rogaliki w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie.Rogaliki z twarogiem, oczywiście nadzienie może być wedle własnego gustu.Przepis na rogaliki pochodzi stąd.U mnie rogaliki bez czarnuszki, bo wg mnie jakoś ona nie pasowała do takich rogalików, ale to oczywiście moja opinia i każdy robi tak jak lubi.Do ciasta drożdżowego dałam ciut więcej cukru i do twarogu dodałam także zwykły cukier bo sam cukier waniliowy to wg mnie za mało, no i u mnie wyszło rogali.Polecam, bo są pyszne.
  • 70 dkg mąki pszennej Typ-650
  • 30 g drożdży świeżych
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 100 ml oleju
  • białko do posmarowania
  • 20 dkg twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
Drożdże wymieszać z 0,5 szkl.mleka, cukrem i 2 łyżkami mąki i odstawić na kilka minut.Resztę mąki przesiać wraz z solą.Do mąki dodać jajko, żółtko , olej oraz pozostałe ciepłe mleko i wyrośnięte drożdże.Wyrobić ciasto, nakryć i odstawić do wyrośnięcia.Następnie ciasto ponownie przez chwilę wyrobić i podzielić na 9-12 części. Z każdej części rozwałkować placek, połowę naciąć nożem lub radełkiem, w nie naciętej połowie układać nadzienie z twarogu i cukrów.Zwijać w rulon od strony nadzienia, formując kształt rogala.Ułożyć na blaszce i odstawić do wyrośnięcia.Następnie posmarować białkiem i piec około 25 minutw temperaturze 180 stopni.
Zdjęcie - Rogaliki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Rogaliki z twarogiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów