Rogaliki z rabarbarem
Jestem pewna, że wśród czytelników Smakowitego Chleba znajdą się miłośnicy rabarbaru. Co sezon staram się przygotować dla Was chociaż jeden przepis z rabarbarem w roli głównej. Czasem są to chleby na zakwasie, a czasem słodkie paluchy z kruszonką.
Pamiętam, że paluchy przypadły wielu osobom do gustu w zeszłym roku, więc tego maja postanowiłam pójść w podobny klimat. Tym razem jednak rabarbarowe paseczki wykorzystałam do zawinięcia delikatnych rogali. Z wierzchu posypałam je jeszcze kruszonką i upiekłam na złoto.
Będą idealnym majowym deserem i na pewno fantastycznie sprawdzą się jako przekąska na wiosennych piknikach.
3.0 z 2 ocen Rogaliki z rabarbarem Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. 15 min. Czas pieczenia: 17 min. Całkowity czas: 2 godz. 32 min. Porcje: 16 Składniki
- 400 g mąki pszennej typ 550
- 7 g suszonych drożdży instant
- 50 g cukru trzcinowego
- 250 ml mleka
- jajko
- 50 g masła
- szczypta soli
- Nadzienie:
- 2-3 łodygi rabarbaru
- kilka łyżek cukru trzcinowego
- Wierzch:
- białko jajka
- Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej typ 550
- 25 g cukru
- 25 g zimnego masła
- Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól i jajko. W rondlu topimy masło, pod koniec wlewamy mleko i krótko podgrzewamy, aby było letnie.
- Dodajemy do suchych składników mleko z masłem i wyrabiamy ciasto mikserem 5 minut. Elastyczne ciasto zostawiamy w misie na 1,5 h pod przykryciem.
- W tym czasie robimy kruszonkę, mąkę łączymy z cukrem i z kawałkami zimnego masła, mieszamy i wstawiamy do lodówki.
- Podrośnięte ciasto podsypujemy mąką i dzielimy na 2 kule. Każdą z nich wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm. Koła dzielimy na na 8 trójkątów.
- Rabarbar myjemy i dzielimy na części o długości podstawy trójkątów. Jeśli łodygi będą za długie, można je przekroić wzdłuż na pół.
- Zawijamy rogale zaczynając od podstawy z rabarbarem (posypanym cukrem trzcinowym) i zawijamy ku wierzchołkowi. Uformowane rogale kładziemy w odstępach na blasze. Przykrywamy na 30 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
- Po tym czasie smarujemy rogaliki białkiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczemy metodą góra-dół w 180 stopniach przez 17 minut. Upieczone rumiane rogale studzimy na kuchennej kratce.