Rogaliki z marmoladą
składniki:
60 dag mąki pszennej
1 jajko
1 kostka margaryny
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru
1/2 szklanki mleka
1/2 kostki drożdży (około 5 dag)
odrobina soli
mały słoiczek marmolady lub dżemu
Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać stołową łyżkę cukru, opakowanie cukru waniliowego i odrobinę soli (2 szczypty). Margarynę roztopić a następnie schłodzoną dodać do reszty składników. Wlać drożdże i całość wymieszać.
Wyjąć na stolnicę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Można podsypać dodatkowo mąką, jeśli będziecie uważać to za konieczne.
Wyrobione ciasto odstawić na 1 godzinę a następnie podzielić na kilka kawałków i rozwałkować cienkie placki. Każdy placek (koło), podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wkładać odrobinę marmolady (plus minus mała łyżeczka). Zwijać ciasto od szerszej do węższej strony.
Rogaliki układać na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. około180 st. aż rogaliki będą rumiane. Czas mniej więcej około 10/12 minut w zależności jaki piekarnik:) Rogaliki, gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.