Rogaliki z marmoladą

Rogaliki z  marmoladą

Zdjęcie - Rogaliki z  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

składniki:


60 dag mąki pszennej

1 jajko

1 kostka margaryny

1 cukier waniliowy

1 łyżka cukru

1/2 szklanki mleka

1/2 kostki drożdży (około 5 dag)

odrobina soli

mały słoiczek marmolady lub dżemu


Mleko delikatnie podgrzać, rozpuścić drożdże i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wsypać do miski, wbić jajko, dodać stołową łyżkę cukru, opakowanie cukru waniliowego i odrobinę soli (2 szczypty). Margarynę roztopić a następnie schłodzoną dodać do reszty składników. Wlać drożdże i całość wymieszać.

Wyjąć na stolnicę i wyrabiać aż ciasto będzie odchodzić od dłoni. Można podsypać dodatkowo mąką, jeśli będziecie uważać to za konieczne.

Wyrobione ciasto odstawić na 1 godzinę a następnie podzielić na kilka kawałków i rozwałkować cienkie placki. Każdy placek (koło), podzielić na 8 trójkątów. Na każdy trójkąt wkładać odrobinę marmolady (plus minus mała łyżeczka). Zwijać ciasto od szerszej do węższej strony.

Rogaliki układać na blasze, posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. około180 st. aż rogaliki będą rumiane. Czas mniej więcej około 10/12 minut w zależności jaki piekarnik:) Rogaliki, gdy lekko przestygną posypać cukrem pudrem.



 

 

 

Zdjęcie - Rogaliki z  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rogaliki z  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rogaliki z  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdjęcie - Rogaliki z  marmoladą  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

 

 

 

 

 

 

Kategorie przepisów