Rogaliki z jabłkami Babci Niny

Rogaliki z jabłkami Babci Niny
Zdjęcie - Rogaliki z jabłkami Babci Niny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z jabłkami Babci Niny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z jabłkami Babci Niny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki z jabłkami Babci Niny - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 500 g mąki pszennej
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 40g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 3 słodkie jabłka
Przygotowanie

Do rondla z ciepłym mlekiem dodajemy łyżkę cukru i pokruszone drożdże, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 


W misce mieszamy mąkę z cukrem i solą. Wlewamy rozczyn z drożdży, dodajemy jajko i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny. 


Jabłka obieramy, kroimy w ósemki i wycinamy szypułki. 


Wyrośnięte ciasto dzielimy na 3 części, z każdej rozwałkowujemy koło i dzielimy na 8 trójkątów. 

Na szerszej części układamy cząstki jabłka i zawijamy do środka. 


Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 


Pozostawiamy jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia (przykryte ściereczką). 


Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 15-20 min.

Kategorie przepisów