Rogaliki migdałowo-pomarańczowe

Rogaliki migdałowo-pomarańczowe
Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Rogaliki migdałowo-pomarańczowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki
  • 360 g mąki pszennej
  • 100 g mielonych migdałów (obranych)
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • Ziarenka z 1 laski wanilii
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 200 g margaryny Palma z Kruszwicy
  • 2 żółtka
  • cukier puder
Przygotowanie

Z podanych składników (oprócz cukru pudru) zagnieść kruche ciasto. Wstawić do lodówki na godzinę.


Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, uformować ciasteczka w kształcie księżyca i ułożyć na formie wyłożonej papierem do pieczenia.


Piekarnik rozgrzać do 175°C. Blachę z ciasteczkami wstawić do piekarnika na 25 min. Gorące ciasteczka posypać obficie cukrem pudrem.


Porada:

Robiąc kruche ciasto (słodkie lub słone) na tarty, ciasteczka i inne wypieki, przygotujcie od razu kilka porcji i zamroźcie nadmiar ciasta (kruche ciasto doskonale się mrozi). Zaoszczędzicie tym samym pracy przy kolejnym przygotowywaniu potraw.



Przepis pochodzi z shabbyeat.pl

Kategorie przepisów