Rogaliki marchewkowe

Rogaliki marchewkowe

 Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami  Drugą propozycja Pinkcake w Weekendowej Cukierni były rogaliki marchewkowe. Zupełnie spontanicznie zaraz po zrobieniu ciasta czekoladowego z burakami zabrałam się za robienie rogaliczków. Zawołałam synka i wspólnie zrobiliśmy te ciastka. Przepis bardzo prosty, przyjemny i łatwy, a z niego powstają pyszne, kruche rogaliki z dowolnym właściwie nadzieniem. My nadziewaliśmy dżemem truskawkowo-jabłkowym, powidłami śliwkowymi oraz dla różnorodności z dżemem czekoladowo-bananowym z kardamonem. Rogaliki marchewkowe to kolejna pyszna propozycja, dziękuję:) Wszystkim bardzo smakowały.

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami 

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

*200 g marchewki startej na drobnych oczkach (może być więcej)

*kostka masła lub margaryny

*2 szklanki mąki

*2-3 łyżki cukru pudru

 

 

Na nadzienie: gęsta marmolada brzoskwiniowa, morelowa lub dowolna byle byłaby gęsta (może być przecier z róży).

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować ciasto podsypując mąką. Ilość mąki może wymagać skorygowania ze względu na wilgotność marchewki. Wycinać z ciasta trójkąty, smarować je marmoladą (ja kładłam łyżeczkę dżemu) i zwijać rogaliki zaczynając od podstawy trójkąta . 

Piec 30 minut w 180 stopniach, aż rogaliki będą chrupiące.

Smacznego :)

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Rogaliki marchewkowe  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów