Rogale z orzechami
Kiedy była akcja z nimi w Wypiekaniu na śniadanie na FB, to nie udało mi się do niej dołączyć. Obiecałam sobie wtedy, że je zrobię. I oto one. Bardziej pasują mi na śniadanie (takie konkretne), niż na deser. Ale można zrobić mniejsze i wtedy do kawki też będą akuratne:-) Nie dodałam dyni, bo akurat nie miałam. I bez niej są równie smaczne. Zapraszam!
Przepis podaję z wydarzenia na FB (klik) Składniki:ciasto:
- 400 g mąki,
- 70 g masła,
- 3/4 szklanki mleka,
- 1 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych,
- 1/3 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 2 żółtka,
- 2 kopiaste łyżki dyniowego puree (ja pominęłam)
- 1/2 łyżeczki soli
nadzienie :
- ok. 1 szklanka orzechów laskowych lub włoskich (dałam połowę zmielonych orzechów i połowę posiekanych),
- 50 g cukru brązowego,
- 40 g stopionego masła,
- szczypta cynamonu (pominęłam cynamon)
+ 1 jajko lub białko do smarowania Przygotowanie: Mleko, masło i cukier na ciasto podgrzać razem w rondelku. Żółtka utrzeć i wymieszać z dyniowym puree i wanilią, po czym całość dodać do lekko schłodzonego mleka. Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i solą. Dodać składniki mokre i wymieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 5 minut i dobrze wyrobić, aż stanie się gładkie, lśniące i nie będzie kleić się do rąk. Uformować kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. W międzyczasie przygotować nadzienie. Orzechy zmielić lub drobno posiekać (wolę te siekane :)) i wymieszać z resztą składników. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Jeżeli formujemy rogaliki, trzeba pokroić ciasto na trójkąty, jeżeli wolicie grzebienie - na kwadraty. Kwadraty naciąć z jednej strony w równych odstępach na głębokość ok. 1 cm. Posmarować nadzieniem i zwinąć tak, aby nacięcia znalazły się na wierzchu. Rogaliki formujemy jak rogaliki - zwijamy trójkąty zaczynając od podstawy. Rogaliki ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Przed włożeniem do pieca, posmarować rogaliki roztrzepanym jajkiem. Piec ok. 15 minut, aż ładnie się zarumienią.