Rogale "marcińskie"
Kolejny weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem były to rogale świętomarcińskie ..i nie tylko..ja nie miałam białego maku i nie piekłam prawdziwych rogali świętomarcinskich...jednak sporo czasu trzeba na wykonanie oryginalnych rogali..a ja akurat tyle czasu nie miałam..Przepis na rogale upieczone przeze mnie znalazłam tutaj..niby według autorki są marcińskie..ja ciut zmieniłam masę i u mnie nie było aż tyle lukru i posypki..ale mimo to były pyszne...Jestem ciekawe jakie rogale piekły inne osoby..którym od razu dziękuję za wspólne pieczenie..
Składniki na ok. 16 sztuk:
Masa:
Razem ze mną rogale piekły:
Lidia
- 3 1/2 szkl. mąki
- 3 jajka
- 1/4 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- 4 dag drożdży
- ok. 1/2 szkl.letniego mleka
Masa:
- 1 1/2 szkl. cukru pudru [ dałam mniej]
- 10 dag migdałów [ dałam mielone]
- 10 dag orzechów włoskich [ nie dałam]
- 10 dag białego maku [ dałam zwykły mak -mielony]
- 5 dkg wiórków kokosowych
- 1/4 szkl. śmietany kremówki
- lukier do dekoracji
- migdały do dekoracji
Razem ze mną rogale piekły:
Lidia