Risotto z kalafiorem

Risotto z kalafiorem

Zdjęcie - Risotto z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Risotto z kalafiorem chodziło za mną już od jakiegoś czasu. Kiedy przeczytałam wpis u Agaty wiedziałam, że od myślenia do zrobienia już coraz bliżej:-). I w końcu udało się doprowadzić do realizacji, a dowodem na to jest dzisiejszy wpis;-) Polecam!

Zdjęcie - Risotto z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Risotto z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

  • 25 dkg ryżu Arborio,
  • 1 mały kalafior,
  • 2 szalotki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml wina białego wytrawnego,
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • oliwa,
  • masło,
  • parmezan w kawałku,
  • szczypiorek,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła podsmażyć cebule i czosnek do zeszklenia, posolić, dodać rozdrobniony lub starty kalafior. Smażyć przez około 10 minut. Wsypać ryż, chwilę smażyć, aż będzie szklisty. Wlać wino, odparować. Porcjami dolewać bulion, do wchłonięcia każdej wlanej porcji. Zamieszać od czasu do czasu. Wsypać trochę sera, doprawić solą i pieprzem. Posypać startym serem, szczypiorkiem i świeżo zmielonym pieprzem na wierzchu.
Zdjęcie - Risotto z kalafiorem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów