Risotto z jesiennych warzyw.

Risotto z jesiennych warzyw.

Podobne risotto robiłam już w ubiegłym roku mojej niespełna rocznej wówczas córeczce. Mimo, że wstępnie przepis opracowałam jako danie dla maluszka, zasmakowało całej rodzinie. Wygląda, jak wygląda – nieszczególnie, jak niemal każde risotto, ale kolor ma piękny, a smak wyśmienity. Smakuje zarówno w porze obiadowej, jak też podczas romantycznej kolacji we dwoje, z dziećmi lub bez, jako dodatek lub danie główne. Pełna dowolność.

Zapraszam na złociste, jesienne risotto z dynią i innymi jesiennymi warzywami.

Zdjęcie - Risotto z jesiennych warzyw. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na 4 porcje:

  • 1,5 szklanki ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • ok 15cm pora lub 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (w wersji dla dzieci można zrezygnować)
  • ok 1/2 kg dyni
  • ok 100ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżka masła
  • bulion warzywny do podlewania potrawy ok 3/4l (część płynu można zastąpić białym wytrawnym winem)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • biały pieprz, sól do smaku

Przygotowanie:

  • Warzywa oczyścić. Marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn, dynię pokroić w kostkę, pora i czosnek posiekać.
  • W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora i czosnek. Następnie dodać marchew. Gdy warzywa wyraźnie zmiękną (nie powinny się zbyt mocno zrumienić) dodać ryż i podsmażyć do czasu aż ziarna wyraźnie zmienią kolor.
  • Risotto podlać 1/3 gorącego płynu (lub wina) i dusić często mieszając aż płyn się wchłonie.
  • Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię.
  • Podlewać risotto gorącym  bulionem do czasu aż ryż będzie miękki, a sos stanie się gęsty (danie nie powinno być zbyt suche)
  • Pod koniec dodać śmietankę i podgrzać wszystko razem.
  • Doprawić solą i białym pieprzem, dodać łyżkę masła i zdjąć z ognia.
  • Zamieszać aż masło się rozpuści.
  • Podawać od razu.

Smacznego !

Kategorie przepisów