Risotto z jesiennych warzyw.
Podobne risotto robiłam już w ubiegłym roku mojej niespełna rocznej wówczas córeczce. Mimo, że wstępnie przepis opracowałam jako danie dla maluszka, zasmakowało całej rodzinie. Wygląda, jak wygląda – nieszczególnie, jak niemal każde risotto, ale kolor ma piękny, a smak wyśmienity. Smakuje zarówno w porze obiadowej, jak też podczas romantycznej kolacji we dwoje, z dziećmi lub bez, jako dodatek lub danie główne. Pełna dowolność.
Zapraszam na złociste, jesienne risotto z dynią i innymi jesiennymi warzywami.
Składniki na 4 porcje:
- 1,5 szklanki ryżu
- 1 średnia marchewka
- ok 15cm pora lub 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku (w wersji dla dzieci można zrezygnować)
- ok 1/2 kg dyni
- ok 100ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka masła
- bulion warzywny do podlewania potrawy ok 3/4l (część płynu można zastąpić białym wytrawnym winem)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- biały pieprz, sól do smaku
Przygotowanie:
- Warzywa oczyścić. Marchewkę zetrzeć na tarce do jarzyn, dynię pokroić w kostkę, pora i czosnek posiekać.
- W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pora i czosnek. Następnie dodać marchew. Gdy warzywa wyraźnie zmiękną (nie powinny się zbyt mocno zrumienić) dodać ryż i podsmażyć do czasu aż ziarna wyraźnie zmienią kolor.
- Risotto podlać 1/3 gorącego płynu (lub wina) i dusić często mieszając aż płyn się wchłonie.
- Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię.
- Podlewać risotto gorącym bulionem do czasu aż ryż będzie miękki, a sos stanie się gęsty (danie nie powinno być zbyt suche)
- Pod koniec dodać śmietankę i podgrzać wszystko razem.
- Doprawić solą i białym pieprzem, dodać łyżkę masła i zdjąć z ognia.
- Zamieszać aż masło się rozpuści.
- Podawać od razu.
Smacznego !