Risotto z dynią
Z dań ryżowych najbardziej lubię risotto. Smakowało mi każde, które do tej pory przyrządziłam i chociaż sposób przygotowywania jest podobny i wpływa na smak jednakowo to jednak za sprawą dodatków każde jest trochę inne. W dzisiejszym risotto główną rolę pełni dynia, która nadaje też ładnego wyglądu. Takie danie można jeść samodzielnie lub podać do mięsa. U mnie wystąpiło obok smażonej ryby.
Składniki:
- szklanka ryżu
- szklanka dyni pokrojonej w kostkę
- 1 cebula
- oliwa
- sól, pieprz
- 2-3 szklanki bulionu
- zielona pietruszka
- parmezan
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostę cebulę. Wsypać ryż i smażyć przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać część bulionu, dodać dynię, sól, pieprz i powoli gotować, wlewać pozostały bulion stopniowo i w zależności od potrzeb ryżu. Wyłączyć gdy ryż jest miękki ale nie rozgotowany. Podawać z pietruszką i parmezanem.
Smacznego:)