Risotto z dynią

Risotto z  dynią

Z dań ryżowych najbardziej lubię risotto. Smakowało mi każde, które do tej pory przyrządziłam i chociaż sposób przygotowywania jest podobny i wpływa na smak jednakowo to jednak za sprawą dodatków każde jest trochę inne. W dzisiejszym risotto główną rolę pełni dynia, która nadaje też ładnego wyglądu. Takie danie można jeść samodzielnie lub podać do mięsa. U mnie wystąpiło obok smażonej ryby.

Zdjęcie - Risotto z  dynią  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

  • szklanka ryżu
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 cebula
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 2-3 szklanki bulionu
  • zielona pietruszka
  • parmezan

Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pokrojoną w kostę cebulę. Wsypać ryż i smażyć przez 2 minuty mieszając od czasu do czasu. Wlać część bulionu, dodać dynię, sól, pieprz  i powoli gotować,  wlewać pozostały bulion stopniowo i w zależności od potrzeb ryżu. Wyłączyć gdy ryż jest miękki ale nie rozgotowany. Podawać z pietruszką i parmezanem.

Smacznego:)

Kategorie przepisów