Risotto z burakami
Risotto to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu potrawa.
Najlepsze jest to, że można ją oczywiście wykonać na wiele sposobów, często z użyciem tego co akurat mamy w
lodówce. Gdy kolega "sprzedał" nam pomysł na ryż z burakami,
podeszliśmy do pomysłu dość sceptycznie ale postanowiliśmy spróbować.
Szczerze? To była jedna z najlepszych potraw na bazie ryżu jaką do tej
pory jedliśmy. Polecamy!
Porcja:2-4 Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
Risotto z burakami
Przygotowanie:
Buraczka obieramy i gotujemy około 30 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy cebulę a na koniec ryż. Mieszamy i za chwilę zalewamy bulionem warzywnym (bulino przygotujemy z marchewki, korzenia pietruszki, selera, cebuli lub innych warzyw wedle uznania). Następnie dodajemy podgotowanego buraczka pokrojonego w kosteczkę i podlewamy wodą z buraka. Dusimy pod przykryciem aż ryż będzie miękki (w zależności od rodzaju ryżu 15-25 minut).
Porcja:2-4 Czas przygotowania: 40 minut Poziom trudności :łatwe
Składniki:
- 200 g ryżu (najlepiej basmati)
- 1 burak średni
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 250 ml bulionu warzywnego
Risotto z burakami
Przygotowanie:
Buraczka obieramy i gotujemy około 30 minut. Na patelni podsmażamy pokrojony w kosteczkę boczek, dodajemy cebulę a na koniec ryż. Mieszamy i za chwilę zalewamy bulionem warzywnym (bulino przygotujemy z marchewki, korzenia pietruszki, selera, cebuli lub innych warzyw wedle uznania). Następnie dodajemy podgotowanego buraczka pokrojonego w kosteczkę i podlewamy wodą z buraka. Dusimy pod przykryciem aż ryż będzie miękki (w zależności od rodzaju ryżu 15-25 minut).