Risotto niesezonowe

Risotto niesezonowe
Zdjęcie - Risotto niesezonowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Z tego, co wiem, sezon na dynię minął, ale nadaje się ona do przechowywania przez kilka miesięcy i pewnie dlatego można ją jeszcze znaleźć w sprzedaży;) Miałam ochotę na coś z jej udziałem, na kolorowe danie w środku zimy. Zdecydowałam się na risotto, proste, a takie dobre! Przyznam, że usłyszałam po obiedzie parę miłych słów o nim, choć nie uważam, żeby jego smak był tylko moją zasługą. Wszystkie składniki, zwłaszcza dynia, są pyszne i świetnie się ze sobą komponują. Mogłabym częściej jeść takie risotto, choć komu by się chciało tyle walczyć z dynią przy jej obieraniu;)
Risotto z dynią, selerem naciowym i chili
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 czerwona ostra papryczka
- 210g ryżu Arborio
- 100ml białego wina
- wywar (u mnie warzywny, dość słony)
- 550g obranej dyni (ok. 2/3 małej)
- 1 ząbek czosnku
- szczypta suszonego rozmarynu
- sól, pieprz
- posiekana natka pietruszki

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
Dodać pokrojony w plastry seler i posiekaną papryczkę, chwilę smażyć.
Wsypać ryż, wymieszać, dolać wino i mieszać, aż się wchłonie.
Dodać pokrojoną w kostkę dynię i starty czosnek.
Dolewać porcjami gorący wywar, za każdym razem mieszając do wchłonięcia.
Ewentualnie doprawić do smaku.
Posypać posiekaną natką.

Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 3
Kaloryczność jednej porcji: 350 kcal

Kategorie przepisów