Rewelacyjne maślane bułeczki
Długo szukałam sposobu na wypiek bułeczek, o bardzo charakterystycznym, przypominającym mi wakacje spędzane na południu Niemiec, smaku. I udało się!
Według mnie rewelacyjnie sprawdzają się jako słodkie zakończenie śniadania, albo nawet popołudniowy deser z kapką dżemu. Dość ciężkie i mocno maślane. Przepyszne.
Podałam je na talerzykach po pradziadkach Piotra, mają ponad 100 lat- wyobrażacie sobie !?
#gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; text-align: center; width: 100%; } #gallery-1 img { border: 2px solid #cfcfcf; } #gallery-1 .gallery-caption { margin-left: 0; }Rewelacyjne maślane bułeczki Składniki
- mąka pszenna - 2 i 1/4 szklanki
- drożdże instant - 2 łyżeczki
- cukier - 3 łyżki
- mleko - 1/3 szklaki, ciepłe
- sól - 3/4 łyżeczki
- jajka - 2 szt plus do posmarowania wierzchu
- masło - 50 g, miękkie
W dużej misce wymieszaj drożdże, mleko, cukier i 1/4 szklanki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
Po tym czasie, gdy masa zacznie "bąbelkować", dodaj mąkę i sól. Wygniataj (najlepiej robić to mikserem), dodając po jednym jajku przez 5 minut. Odstaw ciasto na kolejnych 5 minut, po czym dodawaj po kawałku masło. Wyrób, ostaw na ok. godzinę aby ciasto podwoiło swoją objętość. Uformuj bułeczki (po ok. 70 g każdą) , ułóż na blasze do pieczenia i odczekaj kolejne 20 minut. Wierzch bułeczek posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 20-25 minut w 180 oC.